Publicaties


In de afgelopen jaren heeft Ramón honderden publicaties geschreven voor onder andere Fiscalert, Infinance, CASH, Nieuwsbrief Financiële Planning, Vakblad De Hypotheekadviseur en Vakblad Financiële Planning, Pensioenalert en Consumenteberichten voor de Federatie Financieel Planners (FFP). Verder wordt hij met enige regelmaat gequoot in het NRC Handelsblad en had hij jarenlang een eigen bijdrage in Het Financieele Dagblad. Daarnaast is hij auteur van 10 boeken: Hoe word ik een succesvol financieel planner? (2007), Van provisie naar factuur (2011), Van adviseur naar financieel regisseur van de vermogende klant (2012) en ‘Hoe word ik de financieel regisseur van de vermogende klant’​ (2013), ‘Je financiën goed geregeld, voor Dummies’​ (2015), Het financieel plan: tips voor het verkopen, schrijven, presenteren en onderhouden van een financieel plan (2015), Financiële planning: inzichten uit wetenschap en praktijk) ter ere van het 20-jarige bestaan van de Federatie Financieel Planners (2016). In dit boek heeft Ramón een hoofdstuk geschreven over verdien- en organisatiemodellen binnen financiële planning. Uitfasering pensioen in eigen beheer (2017), Financieel advies: de volgende stap, hoe stemt u het geld van uw klanten af op het leven dat zij willen leiden (2017). Dit jaar (2019) is zijn boek ‘Hypotheken voor Dummies’ verschenen en verder verschijnt dit jaar zijn boek over het nieuw huwelijksvermogensrecht en financiële planning. Voor 2020 staat gepland het boek Indexbeleggen voor Dummies. Inmiddels zijn ook twee titels verschenen in het buitenland.

Het (nieuwe) huwelijksvermogensrecht


De invloed van relatievormen op financiële planning.

Dit boek beschrijft het (nieuw) huwelijksvermogensrecht en de invloed van relatievormen op financiële planning. In de tekst treft u vele verwijzingen aan naar relevante wetsartikelen en rechtspraak.

De relatievorm zou het startpunt moeten zijn binnen de financiële planning. In de praktijk blijkt dat slechts weinig gehuwde, geregistreerde of samenwonende partners weten wat zij met elkaar hebben afgesproken en wat de gevolgen hiervan zijn. Binnen de financiële planning is het dan ook belangrijk om dit te beschrijven en te toetsen of dit (nog) wenselijk is. Dit kan betekenen dat het aanpassen van de verschillende voorwaarden een goed en noodzakelijk advies kan zijn.

Ieder mens krijgt gedurende zijn leven te maken met veranderingen die ook financiële en juridische gevolgen hebben. Zo houden niet alle relaties stand en is scheiden ook een levensgebeurtenis waar serieus rekening gehouden mee moet worden. Ditzelfde geldt ook voor vroeger dan verwacht overlijden van onszelf, onze partner of onze kinderen. Ook deze onverwachte levensgebeurtenissen spelen een belangrijke rol binnen de financiële planning. De vraag die beantwoord moet worden is: wat betekent een van deze onverwachte gebeurtenissen voor de financiële positie van een van of beide partners. Kan in het geval van overlijden de (overgebleven) partner nog blijven voorzien in een bepaald uitgavenpatroon en kan deze persoon in de woning blijven wonen? En wat zijn de financiële gevolgen van een echtscheiding?

Steeds meer beroepen tonen belangstelling voor financiële planning. Daarom is deze uitgave niet alleen interessant voor de financieel planner maar ook voor de accountant, belastingadviseur, estate planner, private banker, echtscheidingsadviseur, hypotheekadviseur en beleggingsadviseur.

Ons boek ‘Het (nieuwe) huwelijksvermogensrecht’ ligt binnenkort in de winkel of worden besteld via de verschillende webshops zoals bol.com.

Bestellen >

Hypotheken voor Dummies


In simpele stappen de hypotheek kiezen die bij jou en jouw doelen past.

Wie een huis wil kopen, heeft meestal ook een hypotheek nodig. Maar het kiezen van de juiste hypotheek is niet makkelijk. Het aanbod is breed en de voorwaarden divers. In dit boek vind je alle informatie om de juiste hypotheek te kiezen én te krijgen. Aan de hand van een aantal simpele stappen beoordeel je welke hypotheek het best bij jouw financiële situatie past. Nu en in de toekomst. Voor wie al een hypotheek heeft: met dit boek weet je snel of deze nog steeds bij je past. Zo ben je niet alleen goed voorbereid op de toekomst, maar kun je ook duizenden euro’s besparen.

Ons boek Hypotheken voor Dummies ligt binnenkort in de winkel en kan al worden besteld via de verschillende webshops zoals bol.com.

Bestellen >

Memo Financiële Planning


Uitfaseren pensioen in eigen beheer

Memo Financiële Planning – Pensioen in eigen beheer – Wilt u DGA-klanten adviseren over de wet Uitfasering pensioen in eigen beheer? Dan is het belangrijk het gehele financiële plaatje van de klant te bekijken. Deze uitgave helpt u op een praktische manier tot een gedegen advies te komen, zodat u trusted advisor van uw klanten kunt worden en blijven.

Bestellen >

Financieel advies


financieeladvies-de-volgende-stap

De volgende stap

Als adviseur moet u inzicht geven in de (financiële) mogelijkheden van uw klanten. Uw meerwaarde wordt vooral duidelijk wanneer u uitlegt waarom een bepaald product kan helpen om hun doelstelling te bereiken.

‘Financieel advies: de volgende stap’ is het vervolg op de veelgelezen gids ‘Van commissie naar factuur?’ van Jan Andel en Ramón Wernsen.

Bestellen >

Financiële Planning


dummies-210x210

Inzichten uit wetenschap en praktijk

Hoofdstuk 16 (organisatie en verdienmodellen) geschreven van boek ‘Financiële Planning: inzichten uit wetenschap en praktijk. Dit boek is verschenen in het kader van het 20-jarig jubileum van de Federatie Financieel Planners (FFP).

Redactie: prof. dr. Tom Loonen en mr. Arjen Schepen

Je financiën goed geregeld voor Dummies


dummies-210x210

Krijg grip op uw financiële situatie

Weet u hoeveel geld u nodig heeft om uw dromen waar te maken? Geen idee? Dit boek is de praktische en overzichtelijke handleiding voor het stapsgewijs opstellen van een persoonlijk financieel plan. U toest uw dromen aan uw financiële mogelijkheden en maakt aan de hand van praktische adviezen een passend financieel plan.
Auteurs: R. Wernsen, C. Scheerboom | Managementboek

Bestellen >

Memo Financiële Planning


Het financieel plan

Het persoonlijk integraal financieel plan staat centraal in het financiële-planningsproces. Binnen dit proces zal het financieel plan moeten worden verkocht, opgesteld, gepresenteerd, uitgevoerd en up-to-date worden gehouden. Al deze onderdelen vindt u in dit boek.
Auteur: Ramon Wernsen | Uitgeverij Kluwer BV

Bestellen >

Hoe word ik financieel regisseur van de vermogende klant?


Financial Wealth Planning: Integraal en klantgericht advies op feebasis, deel 33

In dit praktische boek Van adviseur naar financieel regisseur van de vermogende klant? Beschrijven de auteurs de stappen die nodig zijn om een succesvol financieel regisseur/Financial Wealth Planner te worden en te blijven!

Bestellen >

Het is lastig om alle ontwikkelingen op pensioengebied bij te houden… Tot nu toe.


Tegenvallende beleggingsresultaten, een alsmaar voortdurende crisis, banken met tekorten op hun balansen die zij willen dichten door hogere hypotheekrentes in rekening te brengen, oplopende werkloosheid, dalende huizenprijzen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het einde van al deze ellende lijkt nog (lang) niet in zicht. Consumenten zien zich door dit alles gesteld voor het volgende dilemma: moeten zij extra geld opbouwen voor hun oudedag, of moeten zij diezelfde euro’s aflossen op hun hypotheek? In dit artikel een overzicht en een aantal praktische oplossingen!

http://www.kluwer.nl/financieleplanningplus/

Dag provisie, hallo klantbeloning [deel2]


Verschillende werkzaamheden, verschillende prijzen

Per 1 januari 2013 valt er niet meer aan te ontkomen, het afscheid nemen van het oude beloningsmodel provisie waar het impactvolle financiële producten betreft. In het vorige nummer is ingegaan op de voor- en de nadelen van het aanstaande provisieverbod. In dit artikel zal nader worden ingegaan op het verschil tussen beloond worden voor advies en voor bemiddeling.

Is werken op factuurbasis beter voor de klant dan het werken op basis van provisie? Volgens de wetgever in elk geval wel gelet op de invoering van het provisieverbod. Een veelgehoorde opmerking is dat adviseurs juist die producten aan hun klanten verkopen die hen het meeste provisie opleveren. Aan de andere kant zouden we adviseurs die op factuurbasis kunnen verwijten dat zij te veel uren bij hun klanten in rekening brengen.

Read more

Dag provisie, hallo klantbeloning [deel1]


Elk voordeel heeft zijn nadeel

De provisieregelgeving heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een complexe materie waarin door de wetgever eisen werden gesteld aan de betaalwijze, de transparantie en de passendheid van de beloning. Het doel van de wetgever was om hiermee een cultuuromslag te bewerkstelligen van productgedreven verkoop naar klantgerichte advisering. Uit het evaluatieonderzoek is naar voren gekomen dat de huidige provisieregels niet effectief genoeg zijn om de gewenste cultuuromslag te realiseren. Om dit alsnog voor elkaar te krijgen neemt de wetgever strikte maatregelen, te weten: een provisieverbod op een groot aantal impactvolle financiële producten. Deze cultuuromslag zal de nodige gevolgen hebben voor onze branche en de daar binnen werkzame adviseurs / bemiddelaars. In het volgende nummer zal worden ingegaan op het verschil tussen beloond worden voor advies en voor bemiddeling. In dit artikel staan allereerst de voor- en de nadelen van het aanstaande provisieverbod centraal.

Read more

Van provisie naar factuur!


Het genereren van een bedrijfsmodel voor de massamarkt

Er is een verschuiving gaande van productgedreven verkoop naar klantgerichte advisering in de financiële dienstverlening. Dat betekent dus geen provisie meer maar een factuur. Hoe pak je dat aan als Ondernemer in de financiële dienstverlening?
Auteur: Ramon Wernsen | Uitgeverij Kluwer Bv

Bestellen >

Hoe word ik succesvol financieel planner?


In vijf stappen een klant voor het leven

In dit praktische boek wordt beschreven hoe u financiële planning op een natuurlijke manier bij uw klanten kunt introduceren en tot een succesvol businessmodel in uw bedrijfsvoering kan maken.
Auteur: Ramon Wernsen | Uitgeverij Kluwer BV

Bestellen >