Hoe profiteer je van een beurscrash? Simpel, overleg met een financieel planner! [deel2]


Publicatie ffp.nl 14 april (2025) door Ramon Wernsen, MFP CFP

De importheffingen die president Trump oplegt aan verschillende landen heeft zijn weerslag op de financiële markten. De angst voor een wereldwijde handelsoorlog vertaalt zich in een daling van de beurskoersen. Veel particuliere beleggers raken hierdoor in paniek en verkopen hun beleggingen. Onderzoek leert dat beleggers die samenwerken met een financieel planner minder financiële stress ervaren. Uit het financieel plan blijkt namelijk dat de huidige (tijdelijke) koersdalingen hun financiële doelen niet direct in gevaar brengen.

Financieel plan houd je op koers

Vooral in onzekere tijden bewijst financiële planning zijn waarde. Als we over de afgelopen decennia de aandelenbeurzen analyseren, dan zien we dat de financiële markten gemiddeld 9 tot 10 procent per jaar aan rendement teruggeven aan beleggers. Echter, deze winsten komen met pieken en dalen, niet in een rechte lijn. Dit betekent dat een keer in de paar jaar aandelenbeurzen met wel 8 procent op één dag kunnen dalen en op weekbasis met wel meer dan 12 procent. In zulke situaties kan het verleidelijk zijn om in paniek je beleggingen te verkopen en je geld op een spaarrekening te parkeren, terwijl ondertussen de aandelenbeurzen alweer aan een opmars bezig zijn. Dit soort emotionele beslissingen schaden je beleggingsportefeuille en hebben tot gevolg dat je financiële doelen in gevaar komen.Read more

Wat te doen bij een beurscrash? Simpel, laat je niet afleiden van je beleggingsdoel! [deel1]


Publicatie ffp.nl 10 april (2025) door Ramon Wernsen, MFP CFP

Het zijn momenteel even zware tijden voor beleggers. De uitspraken van president Donald Trump van de Verenigde Staten leiden tot onzekerheid op de wereldwijde financiële markten. Dit leidt ertoe dat veel beleggers hun aandelen in paniek verkopen en als gevolg hiervan dalen de aandelenbeurzen sterk. Zal het allemaal wel goed komen?

Crashes horen erbij

Financiële crises en crashes zijn al zo oud als de weg naar Rome en zij herhalen zich telkens weer. Ondanks de soms stevig dalende aandelenkoersen, leveren aandelen op de langere termijn een veel hoger rendement op dan bijvoorbeeld obligaties, vastgoed, goud en spaargeld. Het lange termijn rendement op aandelen komt uit op gemiddeld 9 tot 10 procent. Dit is vele procenten meer dan op de andere categorieën. Wel is het zo dat het hier om een gemiddeld rendement gaat. Dit betekent dat per jaar, maand, week en ook per dag de rendementen sterk kunnen verschillen. Read more

Wanneer is er voldoende spreiding: That’s the question?!


Publicatie VPN december (2024/159) door Ramon Wernsen, MFP CFP1& R.G.J. van Beek CFP®2

Een van de basisprincipes van beleggen in het kader van risico’s beheersen, is het spreiden van je beleggingen. Een bekende beurswijsheid, van Nobel Prize Laureate Harry Markowitz is “The only free lunch is diversification”. Door een beleggingsportefeuille te verdelen over meerdere verschillende beleggingen (assets) loop je minder risico. Zeker als de onderliggende beleggingen zo min mogelijk gecorreleerd zijn met elkaar. Ray Dalio, een grote bekende belegger van Bridgewater Hedgefund, noemt in zijn boek, Principles. Spreiding (diversificatie): “The Holy Grail of Investing”. En deze spreiding gaat inmiddels veel verder dan alleen maar een spreiding aanbrengen tussen aandelen en obligaties. Dit is niet anders als je ETF-beleggingen selecteert. Het is belangrijk om goed ‘onder de motorkap te kijken’ want de naam van een index of ETF zegt niet altijd alles. En de ene index is de andere niet. Er zijn diverse spreidingsmogelijkheden zoals type en grootte van bedrijf, sector, regio, landen, …

1. Inleiding

Een wereldwijde aandelen-ETF vormt in veel beleggingsportefeuilles de basis. Een dergelijke ETF belegt in meerdere onderliggende beursgenoteerde bedrijven. Wereld.wijd zijn er zo’n 50.000 beursgenoteerde bedrijven. De meeste bedrijven bevinden zich in China (ca. 12.000), gevolgd door de Verenigde Staten (ca. 4700), Japan (ca. 3800) en Canada (ca. 3500), Zuid-Korea (ca. 2500), Hong Kong (ca. 2400) en India (ca. 2000). Ter vergelijking Duits.land telt ongeveer 400 beursgenoteerde ondernemingen en Nederland en België elk ongeveer 100. Kijkend naar de grootste 100 bedrijven in de wereld op dit moment, dan bestaat de top vijf geheel uit Amerikaanse bedrijven. In de top 25 zijn 20 Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigd. De top 100 bestaat uit 61 Amerikaanse bedrijven. De top vijf grootste niet-Amerikaanse bedrijven zijn het uit Saoedi-Arabië afkomstige Saudi Aramco, het Taiwanese TSCM, Novo Nordisk uit Denemarken, Tencent uit China en het Zuid-Koreaanse Samsung.

2. Marktkapitalisatie

China heeft veel meer beursgenoteerde bedrijven dan de Verenigde Staten. Wanneer we echter kijken naar de waarde van deze bedrijven uitgedrukt in de marktkapitalisatie, dan wordt duidelijk dat de waarde van de bedrijven in de Verenigde Staten veel groter is dan die van China. De totale waarde van de aandelenmarkt van een regio, berekend door de prijs van een enkel aandeel te vermenigvuldigen met het totale aantal uitstaande aandelen in US-dollars. De economie van de Verenigde Staten is nog altijd veruit de grootste, op ruime afstand gevolgd door China, Duitsland, Japan, India en het Verenigd Koninkrijk. Read more

ETF’s Insights: bereik je financiële doelen met indextrackers!


Publicatie VPN december (2024/159) door Ramon Wernsen, MFP CFP1& R.G.J. van Beek CFP®2

Onder indexbeleggen wordt verstaan het beleggen in ETF’s. Deze afkorting staat voor Exchange Traded Funds. ETF’s worden in de Euronext-landen ook wel (index)trackers genoemd. Het Engelse woord ‘tracking’ betekent ‘volgen’ en dit is ook precies wat deze beleggingsinstrumenten in de kern doen. Het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een index. Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, en je kunt als financial planner perfect met ETF’s de oplossing bieden in het kader van vermogensopbouw om je klanten te helpen hun doelstellingen te realiseren. Of je nu zelf advies over beleggen geeft, of klanten helpt met het bouwen van beleggingsportefeuilles danwel een samenwerking hebt met een beleggingsonderneming. De invulling van de portefeuille wordt traditioneel in Nederland verzorgd door de vermogensbeheerder of beleggingsadviseur. Maar wat als hij of zij dit nu eens zou doen op basis van het door jou opgestelde financieel plan. Beleggen vormt het sluitstuk van je totaal advies. Beleggen hoeft niet altijd te betekenen dat er rechtstreeks in aandelen of obligaties belegd moet worden waarbij 24 op 7, elke minuut van de dag, monitoring van de financiële markten met veel transacties door jou moet plaatsvinden. Op basis van je Nationaal Regime3 kun je perfect een portefeuille in ETF’s samenstellen.

1. ETF’s een groeimarkt

Tussen 1993 en 2003 nam het aantal ETF’s wereldwijd toe tot 276. Eind 2022 stond het aantal al op 8754 en het zal niet lang duren voordat de 10.000-grens bereikt is. Het gaat hier om alle ETF’s in de wereld. Ter vergelijking, het aantal beleggingsfondsen (mutual funds) is ongeveer 140.000 stuks! Morningstar verwacht dat de sector van de Europese ETF’s de komende jaren zal blijven groeien. Als dezelfde ontwikkeling ook hier doorzet net als in de Verenigde Staten, dan lijkt de opmars van trackers niet te stuiten. Voor menig Amerikaanse (pensioen)belegger is indexbeleggen de standaardbeleggingsoptie geworden.

Read more

De (meer)waarde van een financieel adviseur A+B+C+T= 3,52%


Publicatie VPN oktober (2024/125) door Ramon Wernsen, MFP CFP1

Wat is nu eigenlijk de (meer)waarde van een financieel adviseur? Deze vraag wordt alsmaar belangrijker in een tijd waarin mensen met behulp van onlinetools steeds eenvoudiger en goedkoper hun financiële zaken zelf kunnen regelen. Tijdens mijn bezoeken aan het FPA-congres in de Verenigde Staten merkte ik op dat er veel aandacht bestaat voor vragen, zoals: Why work with a financial planner? What is the Value of an Advisor? Hier wordt dan ook regelmatig onderzoek naar gedaan in Noord-Amerika. In dit artikel wordt ingegaan op deze onderzoeken en de uitkomsten hiervan.

Inleiding

In landen als de Verenigde Staten en Canada vragen financieel adviseurs en planners voor hun dienstverlening als vergoeding een percentage van de waarde van het belegde vermogen (de zogeheten asset under management fee). De gemiddelde AUM-fee bedraagt 1% per jaar, hetgeen in de praktijk inhoudt dat cliënten met een kleiner belegd vermogen een hogere fee moeten betalen tot wel 2% en cliënten met een groter belegd vermogen een kleinere fee tot zo’n 0,5%.2 Opgemerkt moet worden dat uit dit bedrag (veelal) ook de overige dienstverlening die valt onder het ‘proces van financiële planning’ wordt bekostigd. De cliënt ontvangt hier dus geen aparte factuur meer voor. De voorwaarde voor een dergelijk beloningsmodel is dan ook dat het door de cliënt bij de adviseur belegde vermogen een bepaald minimum kent.

Het mag duidelijk zijn dat een dergelijk model financieel erg aantrekkelijk kan zijn voor de adviseur en bovendien leidt tot een jaarlijks terugkerende vergoeding (retainer). Vanuit een cliënt gezien kan de vraag worden gesteld: waarom zou deze zijn adviseur gemiddeld 1% over zijn belegde vermogen betalen als hij ook via een online beleggingsplatform veel goedkoper kan beleggen. Deze vraag staat centraal in dit artikel en wordt beantwoord aan de hand van onderzoek hieromtrent. Uit de onderzoeken die er zijn heb ik gekozen voor ‘Value of an Advisor study’, uitgevoerd door Russell Investments.3

Read more

Uitspraak Hoge Raad van belang voor financieel planners


Publicatie VPN augustus (2024/99) door Ramon Wernsen, CFP, E.G. Hoepelman LLM Msc & H.Th.P. van Houdt MFP CFP1

Het ene werkelijk rendement is het andere niet

De Hoge Raad heeft op 6 juni 2024 geoordeeld dat belastingplichtigen hoogstens inkomstenbelasting hoeven te betalen over het werkelijk rendement dat zij hebben behaald en niet over het hoger forfaitair rendement! Belastingplichtigen moeten zelf vragen om de verlaagde belastingheffing wegens het lager werkelijk rendement. De belastingderving zou miljarden bedragen. De uitspraak van de Hoge Raad is van belang voor financieel planners en hun cliënten.

Inleiding

Anders dan in 2001 is er tegenwoordig veel kritiek over de zogeheten spaartaks welke van toepassing is op box 3-bezittingen. We snakken naar een ander stelsel van belasten van vermogensinkomen. In 2015 zei de Staatssecretaris van Financiën: “het verlangen bij ieder is om het systeem van het belasten van werkelijke rendementen zo spoedig mogelijk te realiseren”. 2 In 2017 werd een stap in die richting gezet. In 2017 werd box 3 na zestien jaar voor de eerste maal hervormd en in 2023 volgde een tweede aanpassing naar aanleiding van een Hoge Raad-uitspraak van 24 december 2021 (Kerstarrest). Ondertussen is het de ambitie van de wetgever om vanaf 2027 belasting over het werkelijk rendement te gaan heffen: de zogeheten vermogensaanwasbelasting. Het arrest maakt de urgentie van een andere inkomstenbelastingheffing over vermogensinkomen pijnlijk duidelijk.

In dit artikel wordt allereerst teruggeblikt op de inkomstenbelastingheffing op vermogensrendement, zoals deze gold op basis van Wet op de inkomstenbelasting 1964. Vervolgens komt aan bod de box 3-heffing op basis van de Wet inkomstenbelasting 2001 gedurende de periode 2001 tot en met 2016, de periode 2017 tot en met 2022, het Kerstarrest van 24 december 2021, de aangepaste box 3-heffing per 2023 en de arresten van de Hoge Raad van 6 juni 2024. Verder geven de auteurs hun mening over de recente arresten en wordt er naar aanleiding hiervan een aantal rekenvoorbeelden gegeven. Tot slot wordt in het artikel besproken of vermogensstructurering op basis van de Hoge Raad-uitspraak fiscaal interessant is.

Read more

De zin en onzin van Outlooks


Publicatie VPN Nr.20 (2024) door Ramon Wernsen, CFP, R. Janssen Msc, MFP en R.G.J. van Beek CFP1

Het is weer die tijd van het jaar … het afgelopen jaar wordt geëvalueerd, nieuwe vooruitzichten en doelstellingen worden bepaald en ook verschijnen de zogenaamde “Outlooks”. Wat verwachten de professionele beleggers van het nieuwe jaar in economisch opzicht en op welke rendementen zouden jouw klanten kunnen rekenen op het niveau van de diverse beleggingsprofielen, asset categorieën, beleggingsklassen maar ook regio’s en thema’s? Niet alleen voor wat betreft indexen maar veelal tot op het niveau van individuele
aandelen en bedrijven.
In de ‘Outlooks’ van de verschillende deskundigen wordt vaak de samenhang tussen beleggingsmarkten en economie beschreven. De diverse visies van de macro-economische afdelingen van asset managers vormen daarmee ook de basis van de te verwachten rendementen. Jouw klanten ontvangen rond deze tijd de ene na de andere communicatie hierover. Hoe verhouden deze verwachtingen zich tot de (vaak langjarige) uitgangspunten in het financieel plan en wat betekent dit voor de haalbaarheid van de doelen? Wat communiceer je wel of niet? En natuurlijk schetsen we in dit artikel niet alleen basisbegrippen maar ook informatie op basis van een aantal recent verschenen Outlooks van grote asset managers wereldwijd.

Wat gaat 2024 ons brengen? Het begin van een nieuw jaar start vaak met nieuwe plannen. Maar ook voorspellingen voor wat betreft de beleggingsmarkten.2 Verwachtingen blijven tot op zekere hoogte toch voorspellingen. Verderop in dit artikel wordt een samenvatting van de visie van de vier grootste asset managers in de Verenigde Staten op dit gebied gegeven. eerst wordt gestart bij de basis begripsvorming binnen de economie in relatie tot de beleggingsmarkten.

Economie en beleggingsmarkten

Binnen de economie kunnen we onderscheid maken tussen macro-, meso- en micro-economie.3
Voor beleggingsmarkten speelt met name de macro-economie een belangrijke rol.4
Belangrijke factoren binnen de macro-economie – en dus ook voor beleggingsmarkten – zijn:
- de economische groei (recessie, expansie of stilstand);
- het prijspeil (inflatie, deflatie of stabiel);
- de werkgelegenheid (volledig of niet);
- de lopende rekeningen (tekorten of overschotten);
- de ontwikkeling van de techniek (innovatie, efficiency);
- het milieu (groene energie, land-, water- en luchtverontreiniging);
- de inkomensverdeling (armoede en rijkdom).

Economische groei

De OeSO (OeCD) verwacht voor 2024 een gemiddelde wereldwijde economische groei van 2,7%. Dit is een afname van 0,2% ten opzichte van 2023. Voor 2025 wordt een groei verwacht van 3%.5

De economische groei of krimp in een jaar is de procentuele verandering van het volume van het bruto binnenlands product (bbp) ten opzichte van een jaar eerder.6 Als een economie groeit, zal de productie toenemen en zouden de meeste bedrijven een hogere winstgevendheid moeten ervaren. Deze hogere winst maakt de aandelen van het bedrijf aantrekkelijker, omdat deze bijvoorbeeld hogere dividenden aan aandeelhouders kunnen uitkeren. Voorgaande klinkt logisch en aannemelijk, nietwaar? Kortom, op basis van deze logica zouden we kunnen stellen dat economische groei een positieve invloed en economische krimp een negatieve invloed heeft op beleggingsmarkten. Voor voorgaande stelling zijn ook bewijzen te vinden in de literatuur.

Read more

AFM en productaanbieders verkeerde kijk op risico?


Publicatie verschenen op amweb.nl (18 oktober 2023), door Ramon Wernsen.

Financiële producten zijn naar mijn mening slechts middelen om doelen van consumenten te helpen verwezenlijken. Dit betekent dat idealiter consumenten alleen die producten moeten kiezen die dit kunnen waarmaken. In de praktijk zie ik helaas dat dit lang niet altijd het geval is. Veel consumenten kiezen juist vaak die producten waarvan de kans kleiner is dat zij hiermee hun doelen zullen realiseren.

Consumenten kiezen vaak voor producten met een lage volatiliteit en hiermee een laag verwacht rendement. Tegen die tijd dat zij inzien dat deze producten hun niet helpen om bijvoorbeeld hun toekomstige pensioentekort op te lossen, kan het weleens te laat zijn. Duidelijk wordt het mijns inziens dat hiermee de focus nog altijd te veel ligt op het product en niet of deze voldoet aan het doel waarmee deze als het goed is wordt afgesloten. Het is mij een raadsel waarom onze toezichthouder AFM, consumenten niet meer informeert over dit risico. Blijkbaar beschouwt de AFM – wat ik noem - doelrisico als geen serieus risico.

Wat is risico?

Elke adviseur moet zich constant realiseren dat rendement en risico onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zonder risico, geen rendement. Maar wat is risico nu precies? Vanuit het oogpunt van de consument is risico vaak synoniem voor het verliezen van geld. Financiële instellingen, alsook onze toezichthouder AFM verstaan onder risico vooral Read more

Financiële eindejaarstips, deel 2


Publicatie verschenen op eemland1.nl (13 december 2023), Arjan Klaver in gesprek met Ramón Wernsen, Financieel planner, trainer, auteur en consultant, in de rubriek Geld

Vandaag 13 december gingen wij in de wekelijkse rubriek ‘financiën’ van Radio Eemland 1 in op financiële eindejaarstips. Een aantal zaken kwam dit keer aan bod waarvan het belangrijk kan zijn om het voor het einde van het jaar te regelen, waaronder middeling, aftrek lijfrentepremie en periodiek verrekenen op basis van de huwelijkse voorwaarden.

 

Read more

Financiële eindejaarstips, deel 1


Publicatie verschenen op eemland1.nl (7 december 2023), Arjan Klaver in gesprek met Ramón Wernsen, Financieel planner, trainer, auteur en consultant, in de rubriek Geld

Vandaag 6 december gingen wij in de wekelijkse rubriek ‘financiën’ van Radio Eemland 1 in op financiële eindejaarstips. Box 3-belasting besparen stond vandaag centraal.

 

Read more