fp_frontpage_header_016-1.jpg

Nieuw eigenwoningbesluit kan veel geld opleveren

Publicatie in Het Financieele Dagblad, 7 april 2018, door Ramon Wernsen

Hebt u een eerdere woning verkocht en inmiddels een nieuwe gekocht met iemand die nog nooit een eigen huis heeft gehad? Dan kunt u wellicht duizenden euro’s belastingvoordeel realiseren.

 

In de praktijk blijkt dat er zich ongewenste fiscale situaties voordoen wanneer iemand die een eigen woning heeft verkocht een nieuwe gaat kopen met iemand die nog nooit een eigen huis heeft gehad. Deze situatie kan leiden tot een beperking van de hypotheekrenteaftrek in box 1. De wetgever vindt dit ongewenst en is met reparatiewetgeving gekomen.

Praktijkvoorbeeld

Stel u hebt begin 2017 een eigen woning verkocht waarvoor u tien jaar hypotheekrenteaftrek hebt gehad. Op deze eigen woning zat een hypotheekschuld van €100.000. Aan de verkoop hebt u een verkoopwinst van €50.000 overgehouden. Deze verkoopwinst wordt fiscaal eigenwoningreserve genoemd. Deze reserve beïnvloedt de hoogte van het bedrag waarover u de hypotheekrente fiscaal mag aftrekken bij een hypotheek voor een nieuwe eigen woning. Eind 2017 hebt u uw huidige partner leren kennen, die nog niet eerder een eigen woning met hypotheekaftrek heeft gehad...

Download de pdf en lees verder ...