fp_frontpage_header_016-1.jpg

De waarde van geld is een illusie

Publicatie in Het Financieele Dagblad, 9 december 2017, door Ramon Wernsen

Nu én na uw pensioen uw levensstandaard op peil houden. Dat wil iedereen wel. Helaas lukt dat niet altijd. De oorzaak? Money illusion!

Wie voor langere tijd geld opzij zet voor de toekomst krijgt te maken met inflatie. De geldontwaarding zorgt ervoor dat u met hetzelfde bedrag straks minder kunt kopen dan nu. Dat is het gevolg van prijsstijgingen. Iets om rekening mee te houden. Een hogere inflatie betekent dat wanneer u uw bezittingen gelijke tred wilt laten houden met deze inflatie, u meer rendement nodig hebt of een hoger inkomen. Veel mensen denken nominaal en kunnen zich moeilijk een voorstelling maken van toekomstige reële bedragen. Dit wordt de geldillusie genoemd. De inflatie in 2017 bedraagt circa 1,4%. Maar volgend jaar kan die weer anders zijn. Het effect dat de inflatie heeft op uw financiën kan hoger of lager uitpakken. ‘Dit heeft vooral te maken met uw uitgavenpatroon. Hebt u twee benzine slurpende auto’s, dan hebt u een ander inflatiecijfer dan iemand die een elektrische auto rijdt of in het hartje van een stad woont en veel gebruikmaakt van het openbaar vervoer of de (bak)fiets’, aldus Harry van Houdt, financieel planner bij de Nederlandsche Planners Associatie. Een handige tool is de persoonlijke inflatiecalculator. Deze is ontwikkeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en berekent uw persoonlijke inflatiecijfer op basis van uw uitgavenpatroon (www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/persoonlijke- inflatiecalculator).

Uit deze tool kan blijken dat uw werkelijke inflatiecijfer lager dan wel veel hoger ligt dan de inflatie die in de media wordt gecommuniceerd. Econoom John Williams beweerde ooit op Shadowstats. com dat de werkelijke inflatie het dubbele is van het cijfer dat wordt opgegeven. Inflatie heeft ook invloed op de hoogte van uw pensioen. Op Mijnpensioenoverzicht. nl kunt u zien hoeveel pensioen u tegemoet kunt zien. Deze bedragen zijn echter allemaal in ‘euro’s van nu’. U weet dus niet wat de koopkracht van uw pensioen later is. Grote kans dat dit minder is dan u nu denkt. Stel dat de prijzen elk jaar met 2% stijgen en uw pensioenfonds compenseert u hier niet voor. Dan kunt u na tien jaar ongeveer 20% minder kopen dan nu. ...

Download de pdf en lees verder ...