fp_frontpage_header_016-1.jpg

Financieel voordeel met apart fonds

Publicatie in Het Financieele Dagblad, 16 september 2017, door Ramon Wernsen

Met een open fonds voor gemene rekening kan belasting worden bespaard. Wellicht is deze fiscale route ook voor u interessant.

Een open fonds voor gemene rekening is financieel voordelig als u veel spaargeld in box 3 hebt, waar u weinig rente op ontvangt. Hoe lager dit rendement, hoe voordeliger het is om het vermogen onder te brengen in box 2, in een fonds voor gemene rekening of een (spaar-)bv. En als u een hoog rendement verwacht op uw box 3-vermogen, kunt u uw geld beter niet overhevelen naar box 2. Het fonds kan verder ook als entiteit dienen voor de beleggingen van uw bv. Als het fonds aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan het namelijk een vbi-status krijgen, waardoor het vrijgesteld is van vennootschapsbelasting.

Het open fonds voor gemene rekening kan u financieel voordeel opleveren doordat het is vrijgesteld van belasting in box 3. Wel betaalt het fonds vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting in box 2. Laatstgenoemde is in veel gevallen lager. ‘Dit komt doordat het fonds belasting verschuldigd is over het werkelijke rendement en in box 3 over een fictief rendement. Door de huidige lage rente is dit fictieve rendement hoger dan de werkelijke rente die u ontvangt. Dit voordeel heeft een belegger ook wanneer hij geld in een eigen bv stort’, aldus Herman van Breukelen, registeraccountant van het gelijknamige accountantskantoor in Harmelen. Toch heeft Jeroen Knol van O4 & Partners Private Office uit Maarssen een voorkeur voor een open fonds voor gemene rekening. ‘In tegenstelling tot een bv hoeft een fonds zich namelijk niet in te schrijven in het handelsregister en ook geen jaarrekening publiek te maken. Hiermee voorkomt u dat uw buurman via internet met een druk op de knop weet hoeveel vermogen u bezit.’...

Download de pdf en lees verder ...